#1 2007-11-08 21:11:45

Dadzio

Administrator

Zarejestrowany: 2007-08-28
Posty: 235
Punktów :   
WWW

Opłacalność hodowli strusi

Czy jest to opłacalna hodowla?Czy strusie same wysiaduja jaja.Czy można sprzedać strusia na ubój?Jakia jest cena mięsa?

Offline

 

#2 2009-02-23 09:41:36

Angelina

Administrator

Skąd: Stary Nakwasin
Zarejestrowany: 2009-01-14
Posty: 94
Punktów :   

Re: Opłacalność hodowli strusi

Strusie obejmują nielotne ptaki lądowe, zamieszkujące półpustynie i sawanny Afryki, na terenach na południe od Sahary (cztery podgatunki) oraz Syrię i Półwysep Arabski.

Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:

największe z żyjących współcześnie ptaków
obecność dwóch palców
dymorfizm płciowy
stadne, żyją w niewielkich grupach
poligamiczne
świetnie przystosowane do warunków półpustynnych
odżywiają się pokarmem mieszanym.

Offline

 

#3 2009-02-23 09:50:13

Angelina

Administrator

Skąd: Stary Nakwasin
Zarejestrowany: 2009-01-14
Posty: 94
Punktów :   

Re: Opłacalność hodowli strusi

Ceny strusiego mięsa:

Strusie w hurcie zł/kg                           
żywiec - 6-7
filety - 50-60

Surowe skóry ze strusi

                           Euro/szt
                     3 kwartały 2008        teraz 
I klasa               60-64                  50-55   
II klasa              40-43                    35
III klasa             20                          20

Offline

 

#4 2009-02-23 09:55:28

Angelina

Administrator

Skąd: Stary Nakwasin
Zarejestrowany: 2009-01-14
Posty: 94
Punktów :   

Re: Opłacalność hodowli strusi

Jajka strusie:

Jajo strusie waży 1650 g, zawiera ok. 1000 g białka i 320 g żółtka, co stanowi pokaźną porcję cennych składników odżywczych.
Rozbicie skorupy na połowę nie jest takie proste, jak w przypadku jaj kurzych. Wynika to z grubości skorupy jaja strusiego, która wynosi 2-3 mm i jest 10-krotnie grubsza od skorupki jaja kurzego.

W przypadku, gdy zamierzamy jeszcze zachować skorupę jaja w całości, należy ostrożnie wyszczerbić małą dziurkę za pomocą ostrego dłuta lub po prostu ją wywiercić, a żółtko z białkiem wypłynie na zewnątrz. Jeżeli natomiast chcemy dodatkowo oddzielić żółtko od białka, powinniśmy za pomocą małego, ostrego młotka wyszczerbić cienką linię wokół obwodu jaja i wtedy je rozłupać. Bardzo pomocne przy tym jest użycie ząbkowanego noża, którym łatwo "przepiłowujemy" jajo wzdłuż zamierzonej linii.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
serwis rtg